Monday, January 15, 2007

Ulkoistaako Turku kulttuurikaupunkihankkeensa?

Yksi hienoimmista asioista, mitä Turulle on tapahtunut on sen valinta Suomen ehdokkaaksi Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Työtä tehtiin todella paljon ja se myös maksoi. Suunnitteluhankkeeseen valjastettiin leegio merkitäviä nimekkäitä vaikuttajahenkilöitä, mutta myös tavallisia kulttuurintekijöitä. Innostus oli suuri. Tuli päivä, jolloin näimme apulaiskaupunginjohtajamme ja projektisihteerin kuohuviinilasien kuplia laskemassa hymyssä suin. Entä sitten, lasit tiskikoneeseen ja ruusut kuivmaan.

Alkoi arki, hohto hävisi. Nyt pitäisi alkaa töihin ja toteuttamaan unelmia. Miten kiva oli ostaa pilvilinnoja ja maalailla maisemia. Turun talous on kuralla ja peruspalvelut nielevät euroja. Mutta onko hanke rahasta kiinni? Eikö ideoita voi toteuttaa muutakuin suurella hovilla ja rahalla? Monet kuntalaisten ehdotukset eivät olleet kalliita. Nyt tarvittaisiin vain organisaatiota, joka koordinoisi hankkeet.

Tänään kaupunginhallitukselle esiteltiin raakile suunnitelmaksi. Pitäisi perustaa säätiö. Siitä on kyllä sovittu, koska kyseessä ei ole yksin Turun kaupungin hanke, vaan siihen osallistuu monia muita kaupunkeja ja maita. Rahaa toivotaan myös elinkeinoelämältä. Mutta mikä on säätiön rooli koko hankkeessa? Päättääkö se myös sisällöstä ja toteutuksesta. Ulkoistaako Turku siis hankeen yksityiselle?

Mielestäni kulttuuripääkaupunki on kaupunkilaisten asia. Sen pitää olla lähellä jokaista turkulaista ja olla heidän näköinen. Meillä on upea historia, joka varaan voi jo rakentaa runsaasti ellei kaikkia historiallisia rakennuksia joko pureta tai myydä yksityisille. Hanke kuuluu myös kaikille Turun kaupungin hallintokunnille. Viheryksikölle, päivähoidolle, vanhustenhuollolle ym.
Turku tarvitsee vanhainkotivalsseja, roskisrokkia, siltasinfonioita ja liikuntalauluja. Kaikkea ja lähelle kaikkea. Se ei tarvitse pönöttäviä oopperoita ja kuohuviinikutsuja.

Kulttuuripääkaupunkihanketta tulee organisoida kultuuritoimen asiantuntemusta käyttäen, sitoen siihen kaikki toiset hallintokunnat. Mitään suurta erillistä 40 hengen hovia ei tämä hanke tarvitse. Se tarvitsee innostusta ja ideoita. Kaikkia meitä.

No comments: