Thursday, January 25, 2007

Hölmöläistarina

Tulopoliittisen sopimuksen synnyttyä hallitus antoi 29.11.2004 kannanottonsa, jonka perusteella ansiotulojen verotus kevennetään vuosina 2005-2007 bruttomääräisesti yhteensä 1,7 miljardilla eurolla. Näin on käynyt ja tänä vuonna kyyti jatkuu ja kansa riemuitsee. Vähemmälle huomiolle ovat jääneet ne, jotka tästä riemusta ei hyödy.

Aivan toisissa uutisissa kerrotaan, että Suomessa on yli 600 000 köyhää. Kerrotaan, että pitkäaikaistyöttömät, yksinhuoltajat ja eläkeläiset ovat tämän ryhmän jäseniä. Heille veronkevennyksistä ei ole hyötyä. He ovat niitä, jotka maksavat kiltisti terveyskeskusmaksunsa, linja-autolippunsa, uintimaksut, sähkömaksut, vesimaksut ym. Eikä niissä maksuissa kevennyksiä ole näkynyt, eikä tule näkymään.

Julkisten palvelujen alasajo alkoi Lipposen toisen hallituksen aikana. Kun olisi pitänyt laittaa valtion varoja kuntiin hyvän terveyskeskusverkoston luomiseen ja laadun parantamiseen, lähdettiinkin jakamaan Fortumin optioita. Kunnat ajautuivat kriisiin. Ajatus, että yksityinen tuottaisi palvelut halvemmalla iskostettiin monen kunnan päättäjän päähän. Päättäjille oli jotenkin helppoa sanoutua vastuusta ja heittää pallo yksityisille palveluntuottajille. Nyt, kun terveyskeskuksista ovat lääkärit kadonneet, kärvistellään ja ihmetellään. Nyt maksetaan maltaita keikkalääkäristä, joka piipahtaa terveyskeskuksessa reseptejä kirjoittelemassa. Ei tarvitse ottaa vastuuta Virtasen mummosta, ensi viikolla tulee toinen keikkalääkäri, ehkä hän sitten ehtii tutkiakin mummon. Perusterveydenhuolto rapautuu ja usko palveluihin menee.

Verotuksella on tämä Suomi rakennettu. On luotu hyvinvointijärjestelmä, missä kaikilla suomalaisilla on ollut mahdollisuus saada terveydenhuoltoa, päivähoitoa, peruskoulu, kotipalvelua ym. - rikkaillakin. Nyt jaetaan kansa kahtia. Varakkaiden verotusta kevennetään, jolloin julkisten palveluiden hintoja on nostettava. Ei ole enää maksutonta terveydenhuoltoa tai kotipalvelua. Sähkö, vesi, jätehuolto, linja-autoliput , päivähoito jne. nostavat taksojaan jatkuvasti. Nämä eivät ole suuria maksuja suurituloisille, mutta miten käy pienituloisille. Mitä jää käteen, kun vielä otetaan Suomen erittäin kalliit asumiskustannukset huomioon.

Näin siis tehdään täkkiä tänään. Muutos on mahdollinen!

No comments: