Tuesday, January 23, 2007

Tasa-arvoa Turkuun!!

Kun Turkuun valittiin uusi valtuusto kaksi vuotta sitten alkoi täydellinen miesten valta.
Kaupunginjohtaja mies, kaksi kolmesta apulaiskaupunginjohtajista miehiä, kokopäivätoiminen kaupunginhallituksen puheenjohtaja mies, valtuuston koko johtajisto miehiä, kaupunginhallituksen puheenjohtajistossa toisena varapuhenjohtajana on nainen, ainoa. Sama jatkuu lautakuntien puheenjohtajistossa. Nyt valittavista17 lautakunnasta vain neljässä on naispuheenjohtaja. Myöskään valtuustoryhmien puheejohtajana naisia ei näy.

Kutsuin keskustan valtuutetun Tytti Seppäsen kanssa nyt, kahden vuoden toiminnan jälkeen, valtuutettuja kokontasa-arvoasian johdosta. Pyysimme kirjeellä, että maanantain valtuuston kokouksen jälken hetkeksi kokoontuisimme miettimään, mitä tehtäisiin tasa-arvon parantamiseksi Turussa. Valtuuston kokous venyi pitkään, kello oli reilusti yki kymmenen, kun kokous loppui. Muistutimme vielä valtuutettuja kokouksesta. Mitä saimme saaliiksi?

Kokoukseen saapui edustajat vihreistä ja demareista, meidän lisäksi. Mutta mitä teki kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Randel? Hän oli huikannut lähtiessään: "tulen jos pääsen nuorten naisten kanssa saunaan." Tähän lauseeseen kilpistyy koko tasa-arvo. Juuri niin olen olettanutkin. Me naiset olemme joidenkin poliitikkojen mielestä paikalla vain heitä varten ja tasa-arvolain edellyttämänä. Mitään todellista arvoa ei sisälly tuohon "letkautukseen". En koskaan olisi vain uskonut, että joku sen näin avoimesti lausuu ääneen. Yhtään Kokoomuslaista ei paikalle ilmaantunut.

Iltapäivälehdistä olen lukenut usean kokoomuspoliitikon sekaantuneen erityyppisiin naista halventaviin temppuihin. Jokin siinä puolueessa todella vetää puoleensa tätä yhtä ja samaa ajatusmaailmaa. Siltä ei näy säästyvän nuoremmatkaan poliitikot, vaan he kulkevat kuin hanhet johtajien näyttäessä tietä. Pöyristyttävää!

Taistelu tasa-arvon puolesta jatkuu entistäkin määrätietoisemmin! Tavoiteemme on, että Turku allekirjoittaa ensimmäisenä Suomalisena kaupunkina EU:n tasa-arvon perusasiakirjan. Sen on jo Kuntaliiton hallitus yksimielisesti tehnyt.

No comments: