Friday, January 19, 2007

Minä ja Matti Vahanen

Kirjoitin kurillani jutun Matti Vanhasen käyttäytymisestä eduskunnan täysistunnossa ja hänen leikkimisestään silmälaseillaan.

Puhe Suomen EU:n puheenjohtajuusvuodesta oli liturgiaa ja aikaa jäi epäolennaisen tarkkailuun. Vai tuliko tästä silmälasien käsittelystä pääasia, koska muutakaan asiaa ei tuntunut olevan. Näin usein käy, mutta toivoisin, että ei maan pääministerille.

Juttuni pääministerin huonosta näöstä julkaistiin Iltasanomissa 15.1. Seuraavana päivänä pääministeri Vanhanen vastasi ystävällisesti minulle, että hän oli kyllä kokeillut kahden viikon ajan moniteholaseja.

Minulle asia on ammatillinen ja tietysti toivon, että Suomen kaltaisessa sivistysvaltiossa kaikilla olisi mahdollisuus saada sellaiset silmälasit, joilla näkee hyvin kaikille etäisyyksille. Tämä on todella mahdollista, mikäli silmissä ei ole jotain erityistä vikaa, mitä mielestäni pääministerillämme ei ole. Hänellä on vain ollut huono ammattilainen linssien valinnassa. Suurimmalle osalle suomalaisista parhaiden mahdollisten silmälasien saaminen on kiinni rahasta – tuskin pääministerille. Hyvät moniteholasit maksavat reilusti yli 1000 €, riippuen kehyksestä. Minulle pienipalkkaiselle terveydenhuoltoalan työntekijälle menee melkein koko kuun palkka uusien lasien hankintaan. Ei niitä viitsisi sitten vain kahta viikkoa yrittää käyttää.

Silmälasit ovat Suomessa kohtuuttoman kalliita. Meillä on monia muita ihmisen kehitykseen liittyviä erityisyyksiä, mitä katsotaan lääkinnällisen kuntoutukseen kuuluvaksi, silmälaseja ei. Meillä on edelleen kansalaisia, joilla ei ole varaa hankkia esim. ikänäköön kuuluvia lähilaseja, vaan he jättävät lukemisen. Onneksi halpahallit ovat tulleet avuksi ja jakavat kohtuulliseen hintaan ihan toimivaa näköä ikääntyville.

Näkö on ihmiselle todella tärkeä sekä jokapäiväisen elämän kannalta, että monelle myös työn tekemiseen. Palvelut, joilla kansalainen saa asiantuntijan apua näköongelmiinsa ei ole hyvin järjestetty. Meillä on täysin yksityisten markkinoiden varassa toimiva järjestelmä, joka auttaa ihmisiä näkemään hyvin.

Jos näkö heikkenee on mentävä yksityiselle silmälääkärille tai optikolle. Vain suurimmissa kaupungeissa on terveyskeskuksessa silmälääkäri.

Väestön ikääntyessä ja näkemisen ongelmien lisääntyessä on mietittävä terveydenhuollon järjestelmiä, millä kaikille voidaan taata hyvät palvelut silmälääketieteessä. Paras olisi, että terveyskeskuksissa olisi silmälääkäreitä ja optikkoja, jotka hoitaisivat julkisen terveydenhuollon osalta asian. Lisäksi pitäisi luoda järjestelmä, että silmälaseista saisi samanlaisen korvauksen kuin esimerkiksi hammaskorjauksista.

No comments: