Sunday, October 12, 2008

Epäpuhdasta politiikkaa uimahallissa

Tänään oli Impivaaran uimahallissa vaalipaneli ja viestiuinti. Valmistauduin siihen hyvin, kuten aina. Kävin läpi uimahallin hankesuunnitelmaa ja kertasin liikutapoliittisia tavoitteitani. Meille oli ilmoitettu, että uimme Unisefin hyväksi. Uintimatka määräytyi tilille maksetun summan mukaan. Vasemmistoliiton Turun kunnallisjärjestö maksoi tilille 50 €, mikä merkitsi uintia 250 m. Olin kiitollinen, että matka ei ollut pidempi. Jännitin uintia, sillä olinhan vasta vuoden harjoitellut oikeaa uintia, siis tekniikkauintia.

Heti ovella havaitsin, että järjestelyissä oli jotain vialla. Unisefin tytöt kuitenkin ottivat minut vastaan ystävällisesti ja selostivat tapahtuman kulun selkeästi. Lähdimme demareiden edustajan kanssa pukuhuoneeseen. Heti kohta meille selvisi, että ministeri Wallin olikin ollut jo tapahtumassa ja lehdistö myös. Nyt meidät istuteettin uimahallin takaosaan, pöydän taakse. Tilaisuus meni vajavaisesti, sillä äänentoisto oli surkea. Emme esimerkiksi kuulleet, mitä toiset panelistit sanoivat. No, Unisefin tyttö toimi viisaasti, kun lopetti panelin lyhyeen.

Sitten alkoi selvitä koko jutun juoni. Kokoomuksen ehdokas on uimari ja oli katsonut, että tilaisuus on hänen. Me kaikki muut olimme tarvittavaa rekvisiittaa. Vain hän tiesi olla paikalla, kun ministeri ja tiedotusvälineet tulivat. Turun kaupungin omistamassa uimahallissa oli kyseisen ehdokkaan mainoksia ja hän johti juttua. Uinti ei niin tärkeää ollutkaan. Kunhan nyt olimme maksaneet.

Kaikille nuorille ehdokkaille tiedoksi, että politiikassa on olemassa kirjoittamattomia sääntöjä. Näiden sääntöjen noudattamisen kautta mitataan luotettavuutta. Politiikka on yhteistyötä, ei yksilölaji. Vaikka jokainen uisikin omaa rataa, se tehdään kuitenkin yhteisessä uimahallissa. Jos nyt kävisi niin, että tulisi valituksi valtuustoon, on suuri työ saavuttaa enää luottamusta toisilta puolueilta. Tätä samaa yksilömenetelmää käytti toinen Kokoomuksen ehdokas eduskuntavaaleissa, kun kielsi ensin toisilta mainostamisen ja itse laittoi lakanat kuivumaan. Ei ole ollut hänenkään ura nouseva.

Toivottavasti Unisef sai mitä luvattiin, ainakin rahat oikealle tilille.

No comments: