Friday, October 17, 2008

Asunnottomuus on totta

Missä olivat turkulaiset valtuutetut tänään asunnottomien yön alkaessa. Paikalla oli paljon yhteiskuntamme vähäosaisia. Heille oli tarjolla makkarasoppaa, pullaa ja lämpimiä vaatteita. Ehdokkaita kyllä oli kiitettävästi, mutta he eivät vielä ole vastuussa siitä, että Turussakin vailla asuntoa on n. 300 ihmistä. Tähän lukuun ei ole laskettu niitä kehitysvammaisia, mitkä asuvat laitoksissa tai mielenterveyskuntoutujia, joiden asuinpaikka ei ole heille sopiva. Vailla asuntoa on myös vankilasta vapautuvia. Mielestäni asunnottomiksi pitäisi laskea myös ne vaikeasti vammaiset, jotka asuvat vasten omaa tahtoaan vanhempiensa luona.

Torilla oli kylmä. Lämpimät vaatteet puettiin heti päälle. Joillekin sisäinen lämmittäminen oli mennyt jo roihun puolelle. Poliisit tulivat sammuttelemaan. Tunnelma oli ystävällinen. Tuli vaikutelma, että torille kokoontuneiden köyhien välillä vallitsi solidaarisuus toisiaan kohtaan. Jonossa ei etuiltu.

Erityisesti mieleen jäi vanhempi rouva, joka seisoi jonossa hiljaa, mutta antoi tilaa edessään. Kun hän sai soppansa, hän juoksi lavan ja vessan väliseen pieneen tilaan, kuin piiloon. Hänen nälkä oli silmin nähtävää. Kumpa yksikin Kokoomuksen valtuutettu olisi ollut paikalla.

No comments: