Saturday, February 17, 2007

Vihdoinkin vaalityö alkoi

Neljä vuotta sitten, alkoi vaalityö kaikissa puolueissa paljon aikaisemmin. Minäkin oli jakanut jo melkein 1000 esitettä ja kiertänyt toreja ennen numeroiden julkistamista. Tällä kerralla kaikki odottelivat numeroita. Puolueet pidättelivät tapahtumiaan, vain yksittäiset ehdokkaat tekivät töitä.

Nyt on kaikki käynnistynyt. Itsekin havaitsin innostuksen nousevan tänään Turun torilla. Lehdet alkavat täyttyä mainoksista ja torit tapahtumista. Pakkanen ei estä ehdokasta hymyilemästä. Politiikasta innostuneilla kuntalaisilla vaan on kiire. Nyt on tilaisuus tentata ehdokasta ja haastaa väittelyä. Itse pidän todella paljon näistä politiikkafaneista. Osa tietysti on puolueen ohjelman hyvin tuntevia, mutta ne, jotka eivät halua edustaa juuri ketään, antavat suolan keittoon. Heillä on yleensä jokin oma aihe. He hallitsevat aiheensa hyvin ja tietävät jo valmiiksi huonnot vastaukset ja ovat valinneet jo valmiiksi seuraavan heiton. On todella haastavaa kampanjan alussa kohdata näitä kuntalaisia. He ovat kuin oppaita vaalimatkaan. Heidän valitsemansa aiheet ovat yleensä niitä, joita jatkossakin tulee. Aiheet eivät välttämättä noudattele yleisiä puheenaiheita, vaan ovat osa kuntalaisen omaa tai seudun omaa historiaa.

Tänään aiheita olivat eläkkeet, työttömyyskorvaus, toriparkki, linja-autoliikenne saaristoon, Kokoomuksen harjoittama härski kuntapolitiikka, demareiden oikeistolaisuus. Suvi-Annesta ei puhunut kukaan ja ilmastonmuutoksestakin vain tapahtuman järjestäjät.

Eilen tukiryhmäni maalaamat punaiset pyykkipojat olivat jälleen haluttuja. 1000 punaista pyykkipoikaa odottaa nyt omaa pyykkinarua ja kotia. Hauskimpia olivat miehet, jotka kertoivat, että heiltä juuri puuttuu pyykkipoikia. "Ovatko nämä oikein puisia ja käsin kirjailtuja?" Kyllä ovat! Tukiryhmäni upeat naiset ja miehet tekivät kovasti töitä, jotta nämä yksilölliset punapojat valmistuivat.

Tiukka ja tarpeellinen arjen työkalu . Kuten minäkin.

No comments: