Thursday, February 22, 2007

Suomi on aseistettu kaulaan saakka

Ulkoministeriön asevalvontaosaston päällikkö ilmoittaa, että Suomi aikoo korvata kielletyt jalkaväkimiinat rypälepommeilla. Tämä päätös on tehty täysin tietoisena siitä, että suurin osa 40:stä Norjaan nyt kokoontuneesta Euroopan maasta on valmis kieltämään rypälepommit. Nämä pommit ovat aiheuttaneet runsaasti inhimillistä kärsimystä ja tuskaa niin sodan aikana kuin sen jälkeen. Pommi nimittäin ei tuhoudu käytössä kokonaan, vaan jää sivilien surmanloukuksi jopa vuosikausiksi.

En hyväksy sotaa missään muodossa. Haluan uskoa, että kansojen välinen yhteistyö ja solidaarisuus tuovat rauhan maailmaan. Ihminen surmaamassa toista on järjettömintä, mitä ihmiskunnassa tapahtuu. Me luomakunnan kuninkaat, emme omaa sen vertaa ymmärrystä, että tämä maa on annettu meille paikaksi kasvaa ja kehittyä ihmisinä. Ne ihmiskuntamme jäsenet, jotka kuvittelevat olevansa muiden yläpuolella ihmiselämän kunnioittamisessa, tekevät järjettömimpiä päätöksiä. He katsovat oikeudekseen suunnitella ja käyttää aseita, jotka surmaavat hitaasti ja kärsimyksellä. Nauttivatkohan he tästä tunteesta.

Samana päivänä saan kuulla radiosta, että Suomi on yksi Euroopan aseistetuimmista maista. Me omistamme yli 1,6 miljoonaa luvallista asetta. Suurin osa kuuluu keräilijöille, myös 300 000 metsästäjää omistaa keskimäärin kolme asetta. Samaisessa radio-ohjelmassa kerrottiin myös järkyttävä tieto siitä, että Suomessa saa ostaa jopa sarjatuliaseita eli konekiväreitä. Asevalikoima myymälöissä on Euroopan huippuluokkaa. Kauppa käy nyt kuumana. Suurin uusi ostajaryhmä on keski-ikäiset naiset. Näiden laillisten aseiden lisäksi ovat ne tuhannet pistoolit ja haulikot, jotka ovat kulkeutuneet sodan jälkeen perinnönjaosta toiseen.

Olemmeko nyt jo siinä yhteiskunnallisessa vaiheessa, että varakkaan ja jatkuvasti rikastuvan kansanosan on ryhdyttävä pelkäämään jatkuvasti kasvavaa köyhien luokkaa?

No comments: