Tuesday, February 13, 2007

Kaskenlinan sairaalahake syö Turun vanhustenhuollon rahat

Puhe valtuustossa 12.2.2007
Ei ole kulunut kuin muutama päivä yli vuoden, kun tältä samalta paikalta ihmettelin Kurjenlinnan korvaavien tilojen ”kumppanuushanketta”. Tällöin valtuutetuille tuotiin esitys, missä Turun kaupunki myönsi, että hanke tulee nyt maksamaan 2,3 miljoonaa enemmän, kuin ns. omana työnä ja kilpailutettuna olisi tullut. Perusteluissa suurimpana painoi kiire. Kurjenlinna tilat ovat olleet jo vuosia kelpaamattomat vanhusten hoidolle. Nopeasti piti päästä toimiin. Pelastajaksi tilanteeseen markkinoitiin yksityinen säätiö, jolla jo ennestään on suuri osuus vanhusten asumispalvelumarkkinoista.

Valtuutetut olivat pattitilanteessa. Kaupungin talous oli ollut kuitenkin vuosia ylijäämäinen, eikä tilannetta haluttu enää pitkittää. Itselleni perustelin tätä tosi kallista hanketta sekä eettisillä, että taloudellisilla syillä. Silloisen esittelytekstin sivulla 5. lukee …. Tässä siis perustellaan järjestelyjä todennäköisesti edullisena.

Nyt esillä olevassa kustannusten lisäysehdotuksessa romuttuu sekä aikataulun, että Turun kaupungin ”todennäiköisesti edullisempi” kohdalta. Hanke pitkittyy nyt siihen aikatauluun, joka olisi saavutettu myös kaupungin omana toimintana ja asiallisesti kilpailutettuna. Mitään aikatauluhyötyä ei siis asiassa ole ja Kurjenlinnassa vanhukset edelleen odottavat parempaa paikkaa viettää viimeisiä vuosiaan.

Toisena vesittyy Turun kaupungin ”todennäköisesti edullinen” omistussuhde. Nämä 1,2 miljoonaa € maksavat lisätilat tulevat nimittäin Ruissalosäätiön omistamaan D-siipeen. Turku omistaa osakkeita vain C-siivestä. Tällä sopimuksella Turulla on sekä vähemmistöedustus säätiön hallituksessa, että osakkeenomistuksessa selkeä vähemmistö. Nyt ehdotetut 14 huonetta + 7 saattojoitohuonetta, ovat myös luonteeltaan sellaisia, että niiden tuleva vuokra tulee olemaan normaalia huonetilaa suurempi. Turku sitoutuu siis rahoittamaan tilaa, josta se sitoutuu maksamaan 25 vuoden ajalta vuokraa. Mielestäni tämä osakejärjestely ei ole alkuperäisen suunnitelman hengen mukainen. Tämä ei ole enää ”kumppanuushanke”, missä molemmat osapuolet ovat voittajia, vaan yksinomaan Ruissalosäätiön hanke, mihin tarvitaan rahoittaja.

Kuntalaki § 13 velvoittaa meitä valtuutettuja tekemään päätöksiä, mitkä ovat kaupungin talouden ja palveluiden kannalta järkeviä. Kysynkin kaupunginjohtajalta, onko tämä hanke todellakin edullinen Turun kaupungille?

...kiemurtelun ja pitkien mitäänsanomattomien lauseiden jälkeen, saan puristettua kaupunginjohtajalta tiedon ... kyllä on.

No comments: