Tuesday, February 20, 2007

Selkeä - EI - toriparkille

Eilisessä (19.2.)kaupunginhallituksessa Sosiaalidemokraatit olivat keksineet vanhan teesin uudestaan. Kyllä tai sittenkin ei. Näin vaalien alla on tietysti viisasta yrittää kumartaa kaikille jumalille. Tietoisena siitä, että enemmistö turkulaisista ei halua toriparkkia, on viisasta olla vastaan. Toisaalta ystävät oikealta haluavat leikkiä vain markkinatalousleikkejä ja siellä leikkivälineenä on raha. Sovittukin on jo yhteisestä leikistä. Kummankaa nyt olisi.

Nyt esitys on pöydällä ja muhii suunnittelijoiden päässä. Sosiaalidemokraatit ovat julkisesti esittäneet ja Kokoomuskin on juttuun yhtynyt, että verovaroin ei hanketta makseta. Jaa, maksaakohan Toriparkkiyhtiö esimerkiksi arkeologiset kaivaukset. Torin alle mentäessä kaivaukset on tehtävä, niin historiattomia päättäjät eivät sentään saa olla. Onhan kysymyksessä Suomen ainoita keskiaikaisia kaupunkeja, missä tunnetusti on löydettävää. Kaivausten lisäksi on lukuisia kaupungin infraan kuuluvia asioita, mitkä kuuluvat kaupungin vastuulle, esimerkkinä siitä vaikka viemäriverkko. Voidaan tietysti sanoa, että kaupunki ei osallistu varsinaisen toriparkki"talon" rakentamiseen, mutta se saattaakin olla pienimmästä päästä kustannuksia.

Kyllä nyt olisi pitänyt reilusti tehdä päätös hankkeen hautaamisesta ja siirtää kaupunkiarkkitehtien työpanos uusien tonttien kaavoittamiseen. Tämä savipatjalla makaava keskiaikainen kaupunki ei kaipaa keskustansa raiskaamista. Ei vaikka kuinka raha haisisi. Turkulaiset eivät halua vanhan kauppapaikkansa repimistä auki, he eivät halua maksaa suuria parkkimaksuja pimeiden luolien katveeseen, he eivät halua omaan keskustaansa rikollisuutta suosivaa luolastoa.

Turkulaiset haluavat elävän maanpäällisen keskustan. Keskustan, mihin pääsee hyvin linja-autolla. Keskustan, missä voi hengittää tukehtumatta pakokaasuun ja istuskella kahviloissa auringonpaisteessa. Paikan, missä voi harrastaa vaikka luistelua talvisin ja katsella elokuvia kesäisin.

Paras päätös olisi nyt selkeä - EI.

No comments: