Wednesday, February 2, 2011

Takuueläke - kasvojenkohotus

Kuulostaa hyvältä ja onkin sitä, mutta vain harvoille.

Takuueläke astuu voimaan maaliskuun alussa, jo nyt voi lähettää hakemuksen. Kaikki pelkällä kansaneläkkeellä olevat tulevat saamaan hakemuslomakkeen viimeistään syksyllä. Tässä ensimmäisessä "jaossa" ovat nokkelat ja aikaansa seuraavat. Loput saa eläkkeen sitten takautuvasti.

Näitä pelkällä kansaneläkkeellä olevia on Varsinais-Suomessa n. 5000. Tarkkaa lukua ei tiedetä, sillä monella on eläkkeitä kertynyt esim. Ruotsista. Tyypillinen pelkällä kansaneläkkeellä oleva on nainen, joka ei ole ollut ansiotyössä vuoden 1962 työeläkejärjestelmän jälkeen. Näitä henkilöitä löytyy maataloudesta ja perheenäideitä.

Takuueläkettä vähentää esim. asumistuki, mitä useimmat vähävaraiset eläkeläiset saavat, mutta sitä ei vähennä pääomatulot. Takuueläkkeen voi siis saada myös pääomatuloilla elävä hienostorouva tai tehtaanjohtaja, joka on luovuttanut omaisuutensa lapsille, mutta nauttii pääomatuloja entisestä yhtiöstään. Ei niissä tuloissa tämä n. 110 € korotus tunnu.

Tänä vuonna takuueläkettä ei veroteta, mutta tulevaisuudessa kyllä.

Niin tämä, kuin moni muukin porvarihallituksen muutos sosiaalietuuksiin vaikuttaa ensin hyvältä, mutta lopulta ei parannusta juurikaan ole. Tässäkin, kuten muutenkin pitäisi pääomatulot laskea tuloksi. Tällöin etuus kohdentuisi juuri niille,jotka sitä kipeimmin tarvitsevat.

No comments: