Monday, September 8, 2008

Vanhusten hoito on arvokysymys

Tänään alkoi kohdaltani vaalipanelit. Ensimmäisenä oli oman yhdistykseni Vanhusten tuki paneli Ruusukorttelissa. Sali on aivan täysi. Sekä vanhukset itse, että myös omaiset olivat lähteneet kuulemaan, miten ehdokkaat haluaisivat hoitaa vanhukset Turussa. Taas jälleen kerran nousi esille Turun talous. Oikeiston ehdokkaat saivat aikaan pelkoa ja hämmennystä näyttämällä ikäihmisille Turun talouden lukemia. Tuntui vastuutomalta puhua asiasta ikäihmisille, jotka ovat ikänsä veroja maksaneet. Kun tilanne ei edes ole niin paha, etteikö meillä olisi varaa antaa riittävä hoito jokaiselle. Kyseessä on tahdon asia. Mitä arvostetaan? Halutaanko rakentaa toriparkkeja, musiikkitaloja ja jääkiekkohalleja, vai hoitaa vanhukset hyvin.

Politiikan tarkoitus ei ole lisätä ahdistusta ja pelotella turkulaisia. Tärkeää on, että yhdessä puhuttaisiin mahdollisuuksistamme. Kyllä valintojen kautta varmaan löytyy hyvä tapa. Itse en usko jatkuvaan puheeseen kotihoidosta. Ei kotona asuminen ole mikään itseisarvo silloin, kun on jo sairas ja tarvitsisi ennenkaikkea turvaa. Tulee vaikutelma, että tällä "koti-puheella" vain haudataan kaikki pyrkimykset saada pieniä palvelutaloja Turkuun. Jos Turussa olisi tasaisesti lähiöissä ja keskustassa n. 50 hengen palvelutaloja, uskon, että moni liikuntaesteinen tai sairas haluaisi muuttaa niihin.

Toivotaan, että kunnallisvaalipuheet toisivat enemmän uusia ideoita , kuin pelottelua huonosta hoidosta ja epävarmasta tulevaisuudesta.

Toinen jatkuvasti hoettu asia on omaishoitajien palkkion nostaminen. Jos omaishoitajien palveluja ei korjata esim. vapaapäivien hoito, ei raha tuo jaksamista. Kyllä omaishoitaja tarvitsee tukea ja palveluja enemmän. Yksin vaikeasti sairaan apuna oleminen on äärettömän kuluttavaa. Omaishoitajien omasta terveydestä pitäisi myös enemmän huolehtia.

No comments: