Wednesday, September 17, 2008

Kehitysvammainen tarvitsee oman oven

Terveiset Lahdesta Kehitysvammaliiton opintopäiviltä. Päivillä käytiin läpi varsin perusteellinen selvitys kehitysvammaisten asumispalveluiden laadusta. Tilaisuuden aloitti dosentti Raija Julkunen, joka puhui hyvinvointiyhteiskunnan muuttumisesta kilpailuvaltioksi. Jokaisella on oma vastuu elämästään, jos ei pärjää tipahtaa yli. Näin on tapahtumassa kehitysvammaisille kuntalaisille 'Turussa.

Kehitysvammaiselle ei ole mahdollista osallistua markkinatalouden vaatimaan kilpailuun. He eivät kykene siihen toimintarajoitteidensa takia, mutta he eivät myöskään halua. Kehitysvammaiset haluavat vain elää rauhallista vaatimatonta elämää. He haluavat, että heillä on tässä yhteiskunnassa tila, mikä on heidän oma. Tämän tilan ainoana vaatimuksena on, että siinä on oma ovi, jota he itse voivat määrätä.

Kun taas sain mahdollisuuden olla kaksi päivää kehitysvammaisten seurassa, havaitsin miten tarpeellisia kuntalaisia he ovat. Vain he voivat olemassaolollaan näyttää ilon ja onnen todellisuuden. Julma markkinatalous haluaa poistaa heidät kartalta. Se ei todellakaan halua mukaan kuntalaisia, joiden toimintakyky on erilainen. Se haluaa vain kuntalaisia, jotka hampaat irvessä kilpailevat itselleen kaiken hyvän välittämättä muista. Tästä syystä Turkuunkaan ei ole rakennettu kehitysvammaisten asuntoloita, ei edes kaavoittanut tontteja. Menkööt jonnekin muualle. Tämä on todella häpeä, joka tunnetaan myös muualla maassa.

Turun on viipymättä tehtävä suunnitelma kehitysvammaisen asumispalveluiden lisäämisestä.

Olen tenyt asiasta jälleen aloitteen valtuustossa.

No comments: