Monday, October 18, 2010

Vanhukset ensin

Tänään oli Turun Seudun Vanhutuki tuki RY:n vaalipaneli Ruusukorttelissa. Kirittäjäksi oli saapunut itse prof. Sirkka-Liisa Kivelä. Kaikki puolueiden lähettämät edustajat, minä mukaan luettuna, halusimme kaikkea hyvää vanhuksille. Kivelä kuitenkin kertoi selkeästi, että suurin syy on eriarvoisuus, mikä lisääntyy koko ajan yhteiskunnassa. Ikä on yksi tekijä, joka tekee ihmisistä eriarvoisia. Lainsäädäntö tukee tätä. Tulojen pienetessä useille se merkitsee myös taloudellista tipahtamista köyhyyteen.
Arvoista puhuttiin paljon. Jos yhteikunnan arvomaailma olisi kohdallaa, useilla vanhuksilla elämä olisi parempaa. Monella ei ole ketään, joka tekisi arjesta arvokkaan elää.Jokainen voi tehdä arvomaailman muutamiseksi paljon jo omalla esimerkillään. Ikäihmisten pitää myös itse tulla ulos kodeistaan. Tämä tietysti vaatii turvallisuutta ympäristöltä.
Vanhusten köyhyys puhututti myös. Takuueläke tuo näennäistä korjausta, sillä koko ajan tulee lisään palvelumaksuja, lääkkeet ja hoidot maksavat ym. Edelleen meillä on n. 120.000 köyhyyrajan alla elävää eläkeläistä. Täällä meidän rikkaassa Suomessamme.Itse näen köyhyyden käydessäni kotikäynneillä. Vanhus saattaa asua kohtuullisessa asunnossa, mutta päivittäiseen kunnolliseen ruokaan ei ole varaa.Paljon mainostettuja palveluseteleitä ei voi käyttää, koska omavustuuuseen ei ole varaa.Pelko vakavasta sairaudesta pistää vielä säästämään pahimman varalle, vaikka pahin on jo tässä.
Kaikki kannattivat vanhus -tai ikäläkia.Vanhusasiamiehiä myös haluttiin kuntiin. Kokoomus, vihreät ja keskusta, kaikki lupasivat kaikkea, vaikka juuri olivat Turun valtuustossa äänestäneet peruspalvelulautakunnan määrärahojen supistamisesta. Teot ei vastaa puheita.

No comments: