Monday, October 25, 2010

Turun talousarvion kiemurtelua

Tänään oli Turun kaupunginhallituksen talousarviokäsittely. Olen istunut vastaavissa kokouksissa jo usean vuoden ajan, joten käytännöt olivat selvät - vai olivatko?
Näiden kahdeksan vuoden aikana on aina tehty muutosehdotukset kaupungihallituksen kokouksessa erilliselle muutoehdotuspaperille. On ikäänkuin annettu julki puolueen tahto talousarvion käsittelyn kulusta. Asioista on keskusteltu ja päästy jopa yhteisymmärrykseen. On tullut tunne, että ikäänkuin tehdään harjoituskierros valtuustoa varten.
Tänä vuonna Vasemmistoliitto oli ainoa, joka oli tehnyt muutosehdotuksen valmiiksi. Ihmettelimme, mutta kohta jo selvisi, että kaikkien muiden valtuustoryhmien puheenjohtajat olivat sunnuntaina päättäneet olla tekemättä esityksiä. Oli päätetty, että muutoksista neuvotellaan ryhmien kesken 20.11.ja mahdolliset äänestykset sitten tehdään valtuustossa. Mitä ihmeen demokratiaa tämä on? Kun tiedustelin puheenjohtajalta asiaa, hän sanoi, että neuvotteluihin kutsuttiin vain edellisen valtuustosopimuksen ryhmät. Minkä ihmeen logiikan mukaan? Eikö nyt ollut kyseessä vuoden 2011 talousarvio ja siihen tehtävät muutokset. Mitä tekemistä tällä asilla on valtuustoryhmien sopimuksen kanssa. Kyllä nyt menee sekaisin Erkkikin.
Ja juuri, kun ajattelin, että uusi johtokaksikko on päässyt hyvin alkuun toimissaan ja että tämä käsissä oleva talousarvio on melko hyvä.
Kyllä on ikävä oikeaa politiikkaa.
En yhtään ihmettele, jos kansa erkaantuu politiikasta, kun se tapahtuu meidän poliitikkojenkin keskuudessa. Talousarviokokouksen tärkein asiapaperi näyttikin monella olevan Facebook. Mitäpä sitä kokousta seuraamaan, kun kaikki kuitenkin päätetään jossain muualla setien kesken. Herätys! Me hoidamme Turun kaupungin kuntalaisten asioita, he maksavat veroja ja odottavat, että niiden rahojen käytöstä päätetään demokratian sääntöjen mukaan.Jokaisella kuntalaisella on perustuslain oikeus saada äänensä kuulumaan.

No comments: