Sunday, September 19, 2010

Kohti parempaa ympäristösuunnittelua

Miksi meillä Turussa rakennetaan rakennusliikkeiden ehdoilla?
Vastaus: kun meillä on maan vaikutusvaltaisimmat rakennusliikkeet.

Tämä toimitatapa on aika outo muualla maassa, pohjoismaissa ja euroopassa. Olin tutustumassa Hampurin ja Kööpenhaminan kaupunkien ympäristösuunnitteluun. Varsinkin Kööppenhaminassa kaupunki määrittelee uuden asuinalueen luonteen, kilpailuttaa suunnittelijan ja sitten antaa rakennusliikkeille mahdollisuuden tulla mukaan. Näin kaupunki on voinut suunnitella koko kokonaisuuden liikenneyhteyksiä, palveluja ja asukasrakennetta myöten. Näin on saatu Örestadin kaupunginosaan metro ja kauppakeskus. Suomalaiset arkkitehdit ovat suunnitelleet myös muuta palveluja, joita vielä ei ole ehditty toteuttaa.

Örestadin kauppunginosassa on leikillistä uutta arkkitehtuuria. Asunnot ovat ulkoisesti erikoisia, mutta sisältä melko perinteisiä. Kaikille on kuitenkin taattu hieno näköala ja taloja ympäröi vesivalli. Modernia ja valoisaa. Valon pääsy asuntoihin on tarkkaan mietitty. Pelkkä talojen katselu toi hyvän mielen. Tuskin asunnot ovat huippuhintaisia, kun ovat niin kaukana keskustasta. Metrolla kuitenkin pääsee Kööpenhaminen keskustaan 15 minutissa.

Hampurissa rakennetaan entistä satama-aluetta uudelleen ja modernisti. Siellä asunnot ovat selkeästi kalliita. Talot ovat aivan kiinni toisissaan, mutta useimmista on näkymä Elbe joelle. Rantojen bulevaardit ja kokooontumispaikat tekevät hieman kodikkuutta, mutta viheralueet ovat tosi pieniä. Talot ovat sielläkin villin hauskoja.

Entä meillä täällä Turussa? Meidän upea kansallismaisemamme Aurajokisuussa saa laatikkotalonsa. Voin vain kuvitella, jos jokin nuori arkkitehti olisi saanut alueen suunnitelun.Asunnot tulisivat tietysti kalliiksi, mutta olisivat kuitenkin mukavia katsella köyhälle kansalle. Nyt ei saa köyhät, eikä rikkaat yhtään mitään. Hävettää turkulaisen arkkitehtuurin (jos sitä nyt ollenkaan on) puolesta.

No comments: