Wednesday, January 6, 2010

Parempaa poliittista vuotta 2010 toivoen

Olen pitänyt pitkän tauon blogini kirjoittamisessa. Minä tarvitsin itselleni aikaa miettiä asioita. Vuosi 2009 oli politiikan teon kannalta raastava. Useat minulle tärkeät poliittiset periaatteet kyseenalaistettiin. Tärkeimpänä niistä luottamus.

Minä oli ensimmäistä kertaa mukana poliittisten puolueiden yhteisissä neuvotteluissa. Kunnioitin tätä mahdollisuutta ja koin suurta vastuuta. Yhdessä toisten puoluetovereiden kanssa teimme kirjallisesti oman ehdotuksemme. Valmistauduin perustelemaan jokaisen kohda ja näin teinkin. Kokous oli minusta hyvä, vaikka olisinkin kaivannut enemmän keskustelua ja muita ehdotuksia. Sain tässä omistajapolitiikkaa käsittelevässä kokouksessa useita asioita sovittua ja kirjattua asiapaperiin. Arki koitti. Sain jo muutaman viikon kuluttua todeta lehdestä, että kaupunginjohtaja ei osaa lukea, eikä tiedä mitään demokratiasta. Omistajapolitiikkapaperi vedettiin vessasta.

Puolueet neuvottelivet koko syksyn. Vaikea taloustilanne väänsi poliitikkoja merkillisiin kuvioihin. Itsekin häpeän päätöstä henkilökunnan lomauttamisesta. Kaikkea piti kuitenkin yrittää, jotta jotenkin päästäisiin raiteille. Haukkumista tuli ulkoa ja sisältä. Teet niin tai näin, aina väärinpäin. Tunnustan, että kaikki päätökseni eivät olleet hyviä, mutta me olimme tehneet valtuustoryhmässä ja kunnallisjärjestössä päätöksen olla mukana puolueiden yhteistyössä. Minä käsitän tämän päätöksen neuvotteluissa mukana olemisena ja yhteisen asiakirjan päätösten noudattamisena.

Nyt kuitenkaan kenellekään ei kelvannut mikään. Oman puolueen koirat haukkuivat ja muiden puolueiden sudet saarsivat. Teit mitä vain, ei kelvannut. Pahimmalta tietysti tuntui omien toiminta. Kun meidän olisi pitänyt yhdessä miettiä strategiaa tässä mahdottomassa taloustilenteessa, osa katsoi oikeudeksi vetäytyä. On aina helpompaa haukkua valmista, kuin olla mukana tekemässä parempaa. Kaikki varmasti tiesimme, että kukaan ei voita.

Omien haukkumisen lisäksi oli muiden puolueiden saarto. Toistaiseksi ei ole kelvannut mikään järjellinen puhe valtuustosopimuksen todellisesta teksistä. En tiedä oliko hyvä vai huono, että olin poissa Suomesta juuri, kun puhe Vasemmistoliiton sulkemisesta pois yhteistyöstä oli lehdessä. Voi olla, että joulukin tuli oikeaan aikaan. Nyt kuitenkin lehti kirjoittaa, että puolueemme on ajautunut kunnalispolitiikan oppositioon.

Nyt on loppiainen ja uusi vuosi on jo ollut muutaman päivän. Politiikassa on hiljaista. Jaksan kyllä ja ajatukseni ovat kirkastuneet Afrikan savannilla. Meillä on Suomessa demokratia ja aijon pitää siitä kiinni. Myös puolueen sisällä.

No comments: