Monday, January 25, 2010

Demokraatian alennustila Turussa on totta.

Tänään valtuustossa demokratiaa puolustivat vain Vasemmistoliiton valtuutetut. Kaikkien muiden puolueiden edustajat joko hieman tunsivat sympatiaa tai potkaisivat kovempaa. Vasemmistoliitto siis sanottiin irti valtuustoryhmien välisestä sopimuksesta ilman mitään selityksiä. Eräs kaupunginhallituksen puheenjohtajista sanoi, että selitellä ei tarvitse. Aivan kuin merkiksi rangaistiin puoluetta valtuuston varapuheenjohtajan paikan poistamisella.

Itse katson, että kunnallishallinnon politiikassa luottamushenkilö on tosiasiallisesti ja luottamuksen menettämisen uhalla sidottu puolueensa poliittisiin tavoitteisiin, periaatteisiin ja ohjelmiin (Luottamushenkilön käsikirja s.20). Siis kukaan toinen poliittinen ryhmä ei saa sitoa valtuutetun poliittisia käsiä. Valtuutettu on tilivelvollinen vain äänestäjilleen ja muille kuntalaisille.

Aivan eri asia on valtuustoryhmien välinen sopimus. Turussa sopimuksessa käytiin tarkkaan läpi asioita. Näiden asioiden taakse myös Vasemmistoliitto sitoutui. Missään sopimuksen kohdassa ei sanota, että sitoutumien tarkoittaa myös politiikan myymistä toiselle puolueelle. Juuri vuokratalojen myynnissä, oli Vasemmistoliitto ainoa, joka piti kiinni sopimuksesta.

No comments: