Monday, January 18, 2010

Demokratia koetuksella

Tänään Turun kaupunginhallitus päätti esittää valtuustolle, että se lakkauttaa kolmannen valtuuston varapuheenjohtajan paikan. No, äkkisälti tulee vaikutelma, että säästetään tässäkin nyt yhdet kokouspalkkiot. Kysymys on kuitenkin kuntalaisten oikeusturvasta.

Kunnallisvaalien jälkeen ryhdytään poliittisten puolueiden kesken jakamaan luottamusmiespaikkoja. Nämä jaot tehdään tietoisina äänestystuloksesta. Lautakuntien paikat jaetaan suhteellisesti vaalituloksen mukaan. Tämän jälkeen jää vielä puheenjohtajien valinta. Tähän ei olekkaan mitään suhteellista laskutapaa, vaan oikeisto ja vasemmisto jakaa paikat. Näin sosiaalidemokraatit sitten jakaa Vasemmistoliitolle osan puheenjohtajuuksista.

Viime vaalien jälkeen, kun sosiaalidemokraatit hävisivät vaaleissa, he jakoivat paikkoja tosi kitsaasti. Vasemmistoliitto kuitenkin hyväksyi jaon, koska sai valtuuston varapuheenjohtajuuden. Tämän lisäksi tuli vain rakennuslautakunnan puheenjohtajuus. Siis vaalitulokseen nähden todella alakanttiin.

Nyt jos Vasemmistoliitolta viedään valtuuston varapuheenjohtajan paikka, tulee selkeästi esille se, että vaalituloksen perusteella ei luottamusmiespaikat ole tasapuolisesti jaettu. Kun ottaa huomioon, että tämä päätös tehdään syystä, että Vasemmistoliitto budjettiäänestyksessä äänesti vuokratalojen myyntiä vastaan.

Onko toisilla puolueilla oikeus sulkea yksi puolue ulos. Eikö tämä oikeus kuuluisi äänestäjille? Näin vaalikauden alussa tällainen toiminta on härskiä. Onkohan turkulaisilta porvaripolitikoilta unohtunut kokonaan, miksi kunnallisjhallinnossa on demokratia?

Vaadin, että jos valtuusto päättää vain kahdesta varapuuheenjohtajasta, avataan luottamusmiesjako uudelleen. Lasketaan sitten tarkkaan suhteellisesti edustus.

ps. ottaen huomioon, että kyseinen varapuheenjohtaja on telakan entinen työntekijä. En pidä nykyisessä telakan tilanteessa järkevänä, että heidän edustaja suljetaan politiikan ulkopuolelle.

No comments: