Wednesday, June 18, 2008

Saramäen vankilassa harmaa on harmaa

Harvoin pääsee vankilaan vapaaehtoisesti. Vankilat ovat pitäneet yhtenä toimintatapanaan pitää muurien sisäinen elämä tuntemattomana. Se on ollut osa turvallisuutta. Nyttemmin, kun tekninen turvallisuus ja rakennuskulttuuri on kehittynyt, pääsee ulkopuolisetkin tutustumaan vankilatoiminnan ideologiaan. Edelleen säännökset ovat tiukat.

Saramäen uusi vankila on rakennettu uusien toimtaperiaatteiden mukaan. Vangit ovat pienissä ryhmissä ja ryhmät eivät tapaa toisiaan ollenkaan. He eivät edes näe toisiaan ikkunasta. Sellien ikkunoista näkee metsää, mutta sisäpihoille osoittavat ikkunat ovat maitolasia. Yksinään vankilassa ei voi olla, sillä vandit pääsääntöisesti jakavat 7 m sellin kahdestaan. Sellissä on kerrossänky ja lipasto. Erillinen vessa vie tilasta suurimman osan. Jos yläsängyn vanki haluaa alas, pitää hänen olla yhteisymmärryksessä alasängyn asujan kanssa. Tämä ahtaus johtuu siitä, että uutta vankilaa rakennettaessa loppui rahat ja 100 paikkaa päätettiin vähentää.

Selleissä ahtaus on suurta, mutta käytävillä ei. Vangit ei liiku ulkona kuin ulkoillessa, kaikki paikkasiirrot ovat käytävillä. Vain yksi ryhmä voi liikkua käytävää kerrallaan. Tästä pitää huolta valtaisa kameravalvonnan yksikkö. Kaikki mitä vankilassa tapahtuu, kuvataan. Vartioiden puhelimet vinkuu koko ajan käytäväliikenteeseen ym. liittyviä asioita. Meidänkin ryhmä on koko ajan näytöllä, käyttäydyn siis erityisen hyvin.

Miksi vankilassa ei ole värejä? Kaikki käytävät ovat harmaita, välillä jopa sävyt puuttuvat. Valoa on paljon, jolloin kontrastit häviävät täysin. Välillä tulee outo tunne horisontin puutteesta. Kysyn asiaa ja minulle ei anneta vastausta. Vankilassa työskentelee satoja työntekijöitä. Miten tämä vankien rangaistukseksi oletettavasti keksitty värittömyys vaikuttaa heihin? Kävin kuukausi sitten vanhassa Kakolan vankilassa, missä sielläkin oli harmaata, mutta harmaa kivi on eri asia, kuin harmaa betoni. Vanhassa lääninvankilassa oli harmaassa päästy ja seinät oli maalattu kauniiden ornamenttien reunustamaksi, jotain siis teoriassakin klikkaa.

Olin käynnillä V-S lastensuojelun kehittämisyksikön työntekijöiden kanssa. Meille pidettiin asiantuntevia luentoja nykyisestä vankien kuntoutustyöstä. Vankilan tehtävä on kuntoutaa vanki yhteiskuntakelpoiseksi. Pelkkä eristäminen ei sitä tee. Mielenkiintoista oli miettiä lastensuojelun ennaltaehkäiseviä menetelmiä näiden yleensä ulkomailta tulevien kuntoutusideologioiden mukaan. Tuli tunne, että jotain on opittu aikuisten kasvattamisesta, mutta onko se johdonmukaista siihen, mitä vangit ovat kokeneet ennen tuomiota?

3 comments:

Fellu said...

Onkohan mahdollista päästä istumaan vankilaan vapaaehtoisesti, lyhen ajan esim muutama viikkoa?

Mistä johtuu että Tampereen said...

Vankiloiden tilanahtaudesta

Rahaa riittää neekereille ja somaleille, vaan ei hairahtuneille tai oikeusmurhien uhreille Suomessa?

Erikoinen väite: Rahat loppui kesken?

Mk-aikana n. 2.7 miljardia taisi markkoja mennä per vuosi - Korjaa jos muistan väärin ns. kehitysapuun eli kankkulan kaivoon. Eikö suomalaiset vangit ole arvokkaampia kuin aidsiin kuolevat neekerit?

Seppo Lehto Tampere

jigsaw said...

tämähän vaikuttaa kerrassaan erinomaiselta