Thursday, June 12, 2008

Piiritoimikunnassa keskustellaan politiikkaa

Joskus tuntuu, että politiikka on enemmän asioiden hoitoa, kun politiikkaa. Täytyyhän asiatkin hoitaa ja niiden takana tulee olla tiukka poliittinen näkemys, mutta mukavaa on välillä puhua puhdasta politiikkaa.

Tänään oli Vasemmistoliiton Varsinais-Suomen uuden piiritoimikunnan ensimmäinen kokous. Esiinnyin siis ensimmäisen kerran varapuheenjohtajan ominaisuudessa kokouksessa. Raimo Nieminen johdatteli varmalla otteella puhetta. Puhetta, joka välillä rönsyili köyhyyden historiassa ja välillä tulevissa kunnallisvaaleissa. Kokouksen loppupuolella oli jäsenten aloitteen. Oltiin kokoustettu jo kaksi tuntia, mutta uudet aiheet vain kehiin. Misha Dellinger oli tehnyt kaksi aloitetta ja Vasemmistonuoret yhden. Tuntui todella hyvältä, että aktiivisuutta löytyy ja uusia avauksia.

Keskustelua syntyi lamasta. Misha oli kirjoittanut aloitteessaan, että piirin pitää reagoida laman tulemiseen. Aloitteessa hän oli käynyt asiantuntevasti läpi maailman taloustilannetta ja uhkia. Hän ehdoitti, että piiriin perustettaisiin asiantuntijatyöryhmä miettimään talouspolitiikan tulevaisuutta ja uhkia.

Ehdotus on mielestäni hyvä ja kannatettava, mutta perustelulusta olen eri mieltä. Asialle pitäisi siis löytyä parempi tulokulma. Porvarihallitus kyllä pitää huolen lamapelottelusta. Tällä pelottelulla on saatu jo aikaan kuntapolitiikassa melko täydellinen palveluiden alasajo. Turussa jo kaksi vuotta sitten tehtiin pelottelubudjetti, missä juuri sosiaali- ja terveytoimesta supistettiin toimintamenoja lama pelossa. Nyt on kaksi vuotta verotulot nousseet ennustetta enemmän, viime vuonna jopa huikeasti. No, mitä saatii. Alas ajetut kunnaliset palvelut ja korkeat palvelumaksut, valtiontaloudessa veronkevennytkset rikkaille. Kyllä tämä lamapelottelu on nöyrään sodat kokeneeseen kansaan purrut aina. Meidän Vasemmistoliitossa pitää löytää muita keinoja ja puolustaa kerättyjen verojen käyttöä palveluihin.

Näitä keskusteluja meidän tulisi käydä kokouksissa. Nuoret koulutetut jäsenemme kaipaavat aatteellista pohjaa. He tietävät paljon ja osaavat hakea tietoa. Me vanhat jäärät taas olemme käytännössä nähneet porvareiden temppuja ja olemme tulleet osaltamme kyynisiksi. Totuus kulkee yhteisissä keskusteluissa ja kylvää siemeniä.

No comments: