Monday, June 2, 2008

Gerberan punaista hehkua


Turun Tuomiokirkon portailla Vasemmistoliiton punaisia gerberoita. Totta!

Mukana oli myös punaisten gerberoiden sisaruksia: keltaisia, valkoisia, pinkkejä, oransseja, tuhansia, tuhansia, tuhansia, kymeniä tuhansia. Kyseessä on taiteilija Kaisa Salmen ympäristöteos "gerberan uni", mikä pystytettiin talkootyönä lauantaina ja sunnuntaina.

Lauantai aamulla meitä oli kymmenkunta aloittamassa teosta. Taiteilija oli valmistellut jo värien alueet, mitkä opiskeltiin taululta. Rekka oli tuonut jo ensimmäisen erän kukkia. Taiteilija ohella tilannetta johti myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Ruola, joka oli neuvotellut teoksen Turkuun yhdessä valtuuston puheenjohtaja Jukka Mikkolan kanssa.

Sanoin heti taiteilijalle, että katson etuoikeudekseni asetella punaisia gerberoita, koska olin Vasemmistoliiton valtuutetu. Pian ahersimmekin yhdessä punaista aluetta "ihmisten kohtaamispaikan" ympärillä. Talkoolaisia tuli lisää. Jotkut tulivat, kun huusin heitä osallistumaan. Tunnelma oli todella mukava aamun viileydessä kukkameren keskellä. Ojensimme myös ohikulkijoille katkenneita kukkia. Harvoin voi olla tuottamassa niin paljon iloa toisille.

Sunnuntaina teos oli valmis. Seisoin häikäistyneenä ja vain katsoin varmaankin sataatuhatta kukkaa. En ollut tekemässä loppusilausta, mikä oli ollut kuulemma todella mukava tilanne, mutta saatoin aistia sen ilon, mitä talkoolaisilla oli teoksen valmistuttua. Illalla tapasin vielä taiteilijan, joka myös oli todella tyytyväinen turkulaisten talkoolaisten työhön ja iloon.

Tänään maanantaina olin heti aamulla kävelemässä kukkarivistöjen välissä. Illalla istui penkillä kaksi tuntia ja katselin ihmisten hymyileviä kasvoja. Koko ajan paikalle virtasi turkulaisia ja turisteja. Kaikki hymyilivät ja juttelivat keskenään.

Käsittämätöntä, miten talkootyöläinen alkaa omistamaan työtään. Tapasin muitakin tekijöitä ja olimme todella ylpeitä lopputuloksesta. Emmehän me sitä tehneet, vaan taiteilija Kaisa Salmi, mutta ilo tarttui niin voimalla. Tämä kukkapelto on meidän kaikkien. Kaikkien turkulaisten oma kukkapelto. Iloitkaamme kaikki tästä ainutlaatuisesta teoksesta. Kiitos Kaisa!!!

No comments: