Wednesday, November 3, 2010

Joku raja sairaudella rahastukseen

Suomen ja pohjoismaiden terveydenhuolto on ollut maailman parhaiten hoidettua. Neuvolatoiminta, terveyskeskukset, aluesairaalat ja isot keskussairaalat ovat julkisella verorahoituksella huolehtineet koko kansan parantamisesta.

Muuttui aika ja hallitusvastuu. Määrätietoisesti haluttiin ryhtyä rahastamaan sairauksilla. Kuka olisikaan helpompi rahastettva, kuin sairas ihminen, varsinkin lapsi. Ensin 80-luvulla perheille kaupattiin edullisia lapsien sairasvakuutuksia. Pienellä rahalla pääsit yksityislääkärille taksilla ja ilmaiset lääkkeet. Mutta eipä kestänyt tämä aika kauan, kun vakuutusmaksut nousivat pilviin. Olivat kutenkin vanhemmat jo tottuneet ja valmiiksi peloteltu.

No, sitten alkoi määrätietoinen terveyskeskusten alasajo. Tähän manööveriin tarvittiin myös julkista asennemuutosta. Terveyskeskusten lääkäreitä ryhdyttiin haukkumaan arvauskeskusten hoitajiksi. Tähän valjastettiin esisiksi Ylen sketsiohjelmat taidokkaasti. Pian jokainen peruskoululainen tiesi, että terveyskeskus tappaa. No, sitten keksittiin, että ulkoistetaan koko paha. Samat lääkärit marssivat takaisin, mutta alkoivat nauttimaan paremmista optiopalkoista. Lasku lähti veronmaksajille.

Nyt, kun perusterveydenhuoltoa on jo ulkoistettu paljon, ei se enää riitä. Myös yksityisten lääkäreiden palkat pitää pistää verovaroilla maksettavaksi. Nyt lääkärit haluavat, että Kelan korvausta vastaanottomaksuista on nostettava eli siis yksityislääkäreiden pitää taata hyvät tulonsa. Kun tiedämme, että kaikkein pienituloisimmilla ei ole varaa käyttää yksityislääkäriä, on tässä kysymys täydellisestä tulonsiirrosta hyvätuloisille.

Sitten vielä tuo HUS:n tapaus vuokrata leikkaussalit viikonlopuiksi yksityissille.HUH!

Kyllä nyt on niin, että verovarat pitää käyttää sairaiden hoitoon ei hyvätuloisten lääkäreiden purjeveneiden kylkiin. Hyvä terveyskeskus takaa tasa-arvoisen terveydenhuollon. Kaikilla on oikeius hyvään hoitoon sairauden yllättäessä.

No comments: