Sunday, November 7, 2010

Nimiäiset

Nimiäiset on hieno tapa ottaa sukuun kirkkoon kuulumaton uusi vauva. Aikaisemmin lastenlapsemme on kastettu elämän virtaan. Tällöin kummit kastavat lapsen varpaat veteen, missä palaa elämän tuli kynttilöinä. Sukulaiset, mummit ja papat laulavat "lapsi on maan...".

Suvun uuden jäsenen nimi oli pidetty salaisuutena. Ensimmäiseksi kaikille jaettiin ristisanatehtävä. Isä luki vauvan ja perheen elämään viittaavia tapahtumia, mistä lopuksi paljastui nimi. Vaikeimmaksi tässä ristisanatehtävässä osoittautui tietää, mikä ohjelma tuli televisiosta silloin, kun synnyttämään lähdettiin. Ohjelma oli äidin lempiohjelma. Molemmille suvuille oli olemassa myös tehtävä, jonka vain he saattoivat tietää. Täten varsinainen nimi säilyi pitkään salaisuutena. Isän suvun jäsenet hihkaisivat, kun heidän suvussa kulkenut nimi alkoi paljastua.

Tällä kerralla lapsi juurrutettiin maahan. Koska maa oli jo roudassa, istuttivat kummit ruukkukasvin. Tämä suureksi kasvava kasvi sitten yhdessä uuden suvun jäsenen kanssa kasvaa suureksi ja vahvaksi. Tämän jälkeen vanhemmat ja isovanhemmat sytyttävät elämän tulen kynttilöihin. Laulua ei unohdettu.

Lopuksi isä vielä kertoo nimistä sukujuuret, väestörekisteritiedot sekä keitä tunnettuja tämän saman nimen omistajia on ollut. Sitten uuden nimen omistaja jo nukahtikin ja juhlaväki pääsi syömään kanakeittoa ja ruisleipää.

No comments: