Monday, September 7, 2009

Vanhukset vaippasotaan!!

Olen aikaisemminkin blogissani surrut vanhustenlaitosten vaippapolitiikkaa.Olen yrittänyt ymmärtää ja löytää selitystä tälle ilmiölle. Ymmärrän henkilökuntaa, mutta ymmärrän enemmän vanhusta, joka haluaisi viimeisillä voimillaan säilyttää arvokkuutensa.


Tänään Ruusukorttelin hyvinvointikeskuksessa oli koolla Turun seudun vanhusten tuen panelikeskustelu. Paikalle oli kutsuttu Turun sosiaali- ja terveystoimen korkeinta virkamiesjohtoa ja turkulaisia ikäihmisiä. Kysymykset liikkuivat vähäisen henkilökunnan ja palveluiden karsinnan välillä. Yhtenä kysymyksenä tuli sitten vielä tämä vaippojen käyttöpakko. Ilmiö ei olekkaan vain joidenkin Jyväskyläläisten vahustenlaitosten keksintö, vaan se on koko maan nöyrryytyskamppanja. Virkamiesjohto pyrki kiistämään vaippapakon, mutta yleisössä tiedettiin kyllä totuus.


Vanhustenhoidossa on tänä päivänä sallittua kaikki ne keinot, jotka vähentävät henkilökunnan läsnäoloa: sänkypäivät, alusastiat, ei ulkoilua, soseruoka, erikoislukot, ruokalaput, rauhoittavat lääkkeet ja viisi pissilitraa vetävät vaipat. Vaippatehtaiden insinöörit tekevät yötäpäivää töitä, jotta keksittäisiin koko vuorokauden pissat vetävät vaipat. Hajuttomat ja miellyttävät iholle. Niillä on jo lempinimiäkin ja vanhukset pannaan kilpailemaan keskenään eri merkeistä. Kaikki palvelutalojen vapaa tila täytyy vähitellen valtavista vaippapaketeista. Tulee vaikutelma, ettei kukaan enää pidä asiaa häveliäänä ja omituisena ihmisen käytöksenä.


Tuleeko vielä aika, kun vanhus laitetaan laitoksen ovesta liukuhihnalla sisälle, siitä suoraan nostolaitteella sänkyyn, viikon pissat vetävät vaipat housussa, suuhun rauhoittavia ja vatsan toimintaa hillitsevää. Niin, tai eihän sitä ulostetta muodostu, kun ei mitään syökkään. Tässäkö on tulevaisuuteni?


Julistan koko maahan vaippasodan. Inhimillisyyden ja ekologian vuoksi.

No comments: