Tuesday, September 22, 2009

Työntekijöiden roskapankki

Turun kaupunginhallitus piti talousseminaaria. Säästöjä kaupungin toiminnasta etsittiin suurennuslasia kaivaten. Kaupunginjohtaja korosti, että vain välttämättömät kaupungin vastuulle kuuluvat tehtävät tehdään, jokainen kivi on käännettävä.
Ehkä tästä innostuneena Kokoomuksen edustaja ryhtyi moittimaan Turun kaupungin työntekijöitä. Hän tiesi, että Turun kaupungilla on töissä 50-60 henkilöä, jotka ovat kelvottomia tekemään oikeasti työtä. Hän halusi perustaa työntekijäpankin, mihin kaikki huonosti työstään suoriutuvat ohjataan. Jälkeenpäin asiaa tarkemmin häneltä kysyessäni, hän sanoi, ettei häntä kiinnosta, mitä näille työntekijöille sitten tapahtuisi. Eläkkeellekö? Mitä vain, mutta niistä on päästävä eroon. Siten hän kertoi totuuden. Jos nykyisin Turun kaupungin toimintana oleva työ ulkoistetaan tai toiminnasta tehdään liikelaitos, lentävät nämä työntekijät kuitenkin pellolle. Kuka yksityinen nyt pitäisi työssä henkilöä, joka ei tee täyttä työpanosta. Juuri näin, ihmisellä on vain markkina-arvo.
Ei auttanut minun piipittää, että eläkevastuut jää kuitenkin Turun kaupungin vastuulle tai, että olisiko ensin kyseessä kuitenkin esimiehen ohjaus ja uudelleensijoitus. Ei. Pellolle vain. Onneksi elämä ei kuitenkaan ole näin yksinkertaista. Työntekijöillä on sentään vielä julkisella sektorilla edes jonkinlainen suoja.

No comments: