Sunday, December 14, 2008

Valtuustosopimus

Neljä vuotta sitten käytiin turkulaisittain salaisia neuvotteluja kunnallisvaalituloksen selvittyä. Kaksi suurinta puoluetta hioivat neniään ja sopivat kaikesta. Myöhemmin kirjoitettiin sitten yli 140 kohdan sopimus asioista, joita hoidettaisiin yhteisellä sopimuksella. Keskiryhmät ja Vihreät myivät tälle paperille itsensä. Nyt on tuo aika eletty ja nähty, että ns.hallitussopimuksesta ei jäänyt jäljelle juuri muuta kuin entistä suuremmat menot kaupungin taloudessa. Nyt lähdetään kohti ennustettua lamaa, entistäkin huonoimmin budjettinumeroin.

Kunnallisvaalit on jälleen käyty ja varmaankin myös salaiset neuvottelu, eihän turkulaista perimää hevillä muuteta. Lauantaina sitten kokoontui kaikki valtuustopuolueet yhteiseen kokoukseen. Historiallinen tilanne olla mukana, kun kaikki valtuustoryhmät allekirjoittivat rasisminvastaisen asiakirjan. Viime vaalien jälkeen yksi puolue ei allekirjoittanut ja meno on valtuustossa ollut sen mukaista. Nyt pitäisi puheiden muuttua. Tämä asiapaperi jäikin sitten ainoaksi historialliseksi.

Varsinainen keskusteluasiakirja oli kirjoitettu hyvin maltillisesti ja erilaiseksi kuin viimekertainen. Asiat oli ilmaistu hyvin suurpiirteisesti ja moniselitteisesti. Meidän ryhmä halusikin neuvotteluissa vain selvityksiä asiasisältöihin ja tarkennuksia. Tuli kuitenkin tunne, että Kokoomus oli jo etukäteen päättänyt, että me emme tule mukaan. En tiedä, onko Kokoomuksen politiikalle hyväksi, että kunnallispolitiikassa on niinkin vahva oppositio, kuin Vasemmistoliitto. No, ehkä pojat olivat jo etukäteen sopineet jotain. En tiedä, koska kaikki naisedustajat (9/17) laitettin ulos kävelylle. Pojat (neljän suurimman puolueen ryhmien puheenjohtajat) sitten keskenään sopivat. Edelleen paperi oli suurpiirteinen ja joiltaan osin epäselvä, mutta Kokoomus edelleen loppuyhteenvedossa piti selvänä, että Vasemmistoliitto ei ole mukana. Näin tehdään yhteistä politiikkaa turkulaisten hyväksi, yhden puolueen ehdoilla.

No comments: