Sunday, March 27, 2011

Mielenosoituksia odotellessa

Britanian hallitus on tehnyt 92 miljardin euron leikkaussuunnitelman seuraavalle viidelle vuodelle. Tarkoitus on saada kuriin julkinen talous supistamalla julkisia palveluita. Kuullostaa tutulta, luvut vain ovat Kataisen puheissa toiset.

Mitä tekee Brittiläinen AY-väki? Se masinoi väkensä mielenosoitukseen Lontoon keskustaan. Paikalle saadaa neljännesmiljoona kansalaista. He eivät halua sopistaa jo vähäisiä palveluita. He tietävät, että julkisten työpaikkojen menetys luo työttömyyttä, jota ei helpolla korjata. Palveluiden tarjoamisesta tulee vaikea prosessi, joka nielee rahat, joita piti säästää.

Mielenosoitus ei ollut ensimmäinen ja osoitti myös sen, että toimintatavat kovenee jos meno jatkuu. Tuleeko jatkossa joka maassa tälläinen pieni sisällissota, ennen kuin asiat korjataan kansalaisten kannalta hyviksi. Kansalaiset ajetaan toisiaan vastaa, se on merkki maailmanlaajuisesta arvomaailman muutoksesta. Tärkeää ei ole enää yhteiskunnan toimivuus, vaan talouselämän pyöriminen. Tärkeää on, että pörssiyhtiöille kerätään yhteisiä verovaroja ja sitten toivotaan, että pörssiyhtiön johdossa on Robin Hood.

Meillä Suomessa on menossa sama julkisten palveluiden leikkausoperaatio. Meillä, kuten Lontoossakin ihmiset tietävät, että liikutaan jo kipurajalla. Seuraavissa vaaleissa päätetään myös tätä suunnasta. Jos Katainen kumppaneineen jatkaa, on meillä edessä myös laajoja mielenosoituksia ja kansalaisryhmien toimintaoperaatioita. On turha kuvitella, että ihminen olisi sietokyvyltään venyvä. Ei, kyllä keskituoloinenkin jo tietää, mitä on, kun lapsi on ylisuuressa päiväkotiryhmässä ja leikkausjonoon saa odottaa kuukausia. Tyytymättömien ryhmä on nyt jo suuri. Se, mitä tapahtuu Euroopassa, rantautuu myös meille. Rahamarkkinat kun toimivat samalla säälimättömällä tavallaan joka maassa, jos niille valta annetaan.

1 comment:

Irkki said...

Asian ytimessä.