Monday, April 12, 2010

RKP kipuilee - kieli tarttuu kitalakeen

Vasemmistoliiton Turun valtuustoryhmä puolusti ruotsinkielen asemaan Turun johtosääntömuutoksessa. Olemme edelleen ehdottomasti sitä mieltä, että pärjätäkseen ja erottuakseen on Turun huolehdittava kaksikielisyydestään. Avainasemassa ovat johtavat virkamiehet, joiden tulee osata toista kotimaista kieltämme hyvin. Tämä olisi voitu taata johtosäännössä, mutta ei.

Toinen asia on ruotsinkielisten kuntalaisten asema hallinto-organisaatiossa. Tänään kaupunginhallituksessa käsitellään opetustoimen hallintouudistusta. Ainoa vastustus uudistukselle on tullut ruotsinkielisiltä kuntalaisilta. He katsovat, että tarvitsevat oman tulosalueen ja vallan päättää itsenäisesti omasta toiminnastaan. Uudessa mallissa ehdotetaan vain koordinoivaa virkamiestä.

RKP kipuilee samaan aikaan televisiossa oman identiteettinsä muutoksesta. Ei oikeastaan haluta olla vain kielipuolue. Halutaan olla erottuvampi kaikissa asioissa. Halutaan lisää äänestäjiä, mutta mistä. Jos ruotsinkieliset kuntalaiset ajavat itseään erityisasemaan kunnallisessa organisaatiossa, tulee se näkymään myös politiikassa. Ruotsinkielisistä tulee yksi erityisryhmä, joka tarvitsee erityisiä palveluja.

Inkluusio on päivän sana. Vain olemalla integroituna, voi saada monipuolisempaa ja demokraattisempaa kohtelua. Vain integroituna voi tosiasiallisesti vaikuttaa asenteisiin ja valtakuvioihin. Erityisaseman ruokkiin eristäytymistä ja vähitellen näivettymistä, ulkopuolelle jäämistä.

Neuvoisin nyt puoluetta todellakin selkiyttämään näkemystään. Kaikkea ei voi saada. Jos halutaan olla kehittämässä esim. suomalaista varhaiskasvatusta ja koulujärjestelmää, on oltava hallinnollisesti siinä mukana. On vaikutettava sisältä. Näen, että molemminpuolin on opittavaa. Tämä toimintatapa antaa myös mahdollisuuden edistää ruotsinkilen asemaa koko koulujärjestelmässä.

No comments: