Monday, November 28, 2011

"Näinä taloudellisesti epävarmoina aikoina.." ?

Kuinkahan monena vuonna olen kuullut tämän lauseen Turun kaupungin talousarvioita laadittaessa. Tänäänkin kuulin sen ainakin kymmenen puheenvuoron alussa. Miten on mahdollista, että politiikan toimijat eivät ole huomanneet, että Suomessa on harjoitettu uusliberalistista markkinataloutta jo vuosia? Tämän markkinatalouden perusteisiin kuuluu nopeat vaihtelut. Raha kiertää nopeasti kansainvälisissä pörssiyhtiöissä ja aiheuttaa nopeita laskuja ja sitten taas nousuja. Kuinka ollakaan aina syksyllä on laskusuhdanne ja pelko lamasta on voimassa. No, tämä sopii tälle markkinatalouden muodolle. Se sopii myös Kokoomukselle ja koko oikeistolle.
Aina voi elää pelossa tulevasta lamasta, jolloin kuntalaiset pysyvät nöyrinä. Kun talous sitten taas hetkeksi paranee, kuten Turussakin viime keväänä, voi silloin toteuttaa oikeistolle sopivia tavoitteita, tehdään siltoja, rakennetaan toriparkkia, Kampuksia ym. Palveluiden pitää odottaa, koska ne ovat ns. jatkuvia menoja. Ei voi luvata kuntalaisille esim. lakisääteistä päivähoitopaikkaa, hammaslääkäriä tai palvelukotipaikkaa. Koulun tai päiväkodin rakentaminen koetaan pelottavaksi, vaikka se seisoisi sijoillaan 50 v.
Tämä samainen markkinatalouden muoto rakastaa myös kuntalaisten verotuloja. On hämmästyttävää, miten kiinnostuneita kansainväliset pörssissä olevat vanhuspalveluita tuottavat yhtiöt ovat Turun veroeuroista. Kaikki halutaan kiertämään globaaleja markkinoita. Ei niin väliä, tuloutetaako yhteisöveroja kuntaan, pääsääntöisesti ei mitään. Kuinka ovelaa?
Ruotsissa tällainen kansainvälinen vanhuspalveluita tuottava yritysrypäs Carema jäi kiinni. Se ei ollut maksanut kruunuakaan yhteisöveroa, vaan voitot sijoitettiin veroparatiiseihin ja jaettiin omistajille.Myös Turussa toimii useita kansainvälisiä yhtiöitä. Valvooko Turun kaupunki, että yhteisöverot maksetaan?

No comments: